Westeinde 8 Uffelte
06-54625523
coaching@burnoutpreventie.nl

Jezelf accepteren

Jezelf accepteren

Vandaag werd ik getriggerd door het nieuwe blad op de kalender. “Jezelf ontwikkelen gaat er allereerst om jezelf te volgen en te accepteren zoals je bent”.

Veel mensen die in een burnout dreigen te belanden of er al midden in zitten, zijn vaak mensen die moeite hebben met zichzelf te accepteren zoals zij zijn. Het eerste dat zij aan zichzelf zien, is een onhebbelijkheid met daar aan gekoppeld een keihard zelf-oordeel.

Vanuit de zelf-veroordeling zijn deze mensen bezig om de wereld om zich heen te bedienen terwijl zij zichzelf op een zijspoor zetten. Het de ander zo goed mogelijk naar de zin te maken is voor sommigen een drijfveer. “Als ik nu mijn best doe, vinden ze mij misschien wel aardig”.

Deze mensen noemen we ‘people-pleasers’. Alles in het werk stellen om maar in de smaak te vallen bij de ander. Hoe destructief dit ook is.

Regelmatig kom ik coachees tegen die het wel in zien dàt het verkeerd is om zichzelf op een lager plan te zetten maar door allerlei (gedrags-)omstandigheden zijn zij niet in staat om zelfstandig het tij te keren.

Velen zien tijdens een coachingsgesprek pas in dat het beeld dat zij hebben van hoe de buitenwereld naar hen kijkt heel vaak een beeld is dat zij zèlf hebben gecreëerd. “Ik ben niet goed genoeg”, hoor ik coachees wel eens zeggen. En hierdoor maken zij een omgedraaid wereldbeeld waarin zij proberen de ander zó te dienen dat zij meer dan het uiterste van zichzelf vergen. “Ik durf gewoon geen nee te zeggen”, is ook een veel gehoorde uitspraak. Bang om die ander te kwetsen doe je dan tòch maar wat die persoon vraagt al betekent dat dat je het onmogelijke van jezelf gaat vragen.

Hierdoor ontstaat een gevoel van onkunde. “Ik ben ècht incompentent”, zei een coachee onlangs nog. Vanuit de waarderende onderzoeking stelde ik deze persoon een aantal vragen en al pratende kwam deze coachee erachter dat er maar één persoon was die het onmogelijke van haar vroeg; zij zèlf. En inderdaad was deze persoon incompetent. Namelijk op het gebied zichzelf te accepteren.

You’re number ONE..!

Om jezelf te kunnen accepteren moet je bereid zijn om zonder oordeel naar jezelf te kijken.

Stel je eens voor dat je iemand anders bekijkt; doe je dat dan met nèt zoveel oordelen als dat je naar jezelf kijkt..?

Kijk eens naar jezelf alsof je naar de persoon kijkt waar je het meest van houdt (ook iets dat lastig wordt als je niet van jezelf houdt). Dan merk je al snel dat je kijkt met een zachtere blik. Geef die persoon ook eens wat ‘TLC’ (Tender Loving Care) want als er iemand is die dat verdient, ben jij dat zelf wel. De aspecten die jij minder leuk vindt aan jezelf zijn vaak voor anderen geen enkel probleem òf zien anderen niet eens.

Als je milder naar jezelf kijkt, kun je ook de minder mooie aspecten met zachtheid bekijken. En noem je die minder mooie aspecten nu ‘verbeterpunten’ dan ligt er nòg minder gewicht op.

Goed, ieder mens heeft eigenschappen waar die vanaf zou willen komen. Alleen zolang je bereid bent om met liefde aan je eigen ruwe steen te beitelen, kom je veel verder dan dat je er keihard de koevoet onder zet om die steen eens flink ondersteboven te gooien.

OEN..!

Stel jezelf op als ‘OEN’. Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Ook naar jezelf kun je dit zijn; open, eerlijk en nieuwsgierig.

Open naar jezelf met de dingen die je minder leuk aan jezelf vindt, eerlijk naar jezelf dat dit er is en nieuwsgierig over waar het vandaan komt. Dàn vind je de weg naar hoe je de dingen anders kunt gaan leren doen.

“OEN moet je gewoon DOEN!”

Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik hòòr het je zeggen. Je zult bereid moeten zijn om dieper in jezelf te gaan graven om de onderste steen boven te krijgen en opnieuw te beginnen. En daarvoor moet je dapper zijn want soms kom je dingen tegen die niet fraai zijn, die pijn doen.

En daarvoor is een coach dé aangewezen persoon om je hierbij te begeleiden. Een coach is niet meer dan een geleider op jouw pad van zelfontwikkeling maar hij/zij zorgt ervoor dat je zonder al teveel kleerscheuren er doorheen komt. En hij/zij zorgt ervoor dat je er sterker uit komt.

Alleen moet je het wel willen en zèlf doen. Het is jòuw ontwikkelpad en jij bepaalt welke richting het op gaat.

Loslaten

En in dat proces moet je dingen gaan loslaten. Sommige dingen moet je gewoon ondervinden zònder dat je er controle over hebt.

Soms betekent dit dat je ook andere mensen op een lager plan leert zetten en jezelf op plaats nummer 1.

“Je kunt niet de hele wereld op je kerstkaartenlijst hebben”, zeg ik heel vaak tegen coachees.