Westeinde 8 Uffelte
06-54625523
coaching@burnoutpreventie.nl

Over grenzen gaan

Over grenzen gaan

Herkent u zich in een van deze kenmerken: , geen ‘nee’ kunnen zeggen, anderen niet willen teleurstellen, de neiging hebben om het iedereen naar de zin te maken, graag iedereen te vriend willen houden, zich snel verantwoordelijk voelen, een groot plichtsbesef hebben, werk naar zich toe trekken. Allemaal best wel mooie eigenschappen. Alleen wel eigenschappen die aantonen dat u over uw eigen grenzen heen gaat.

Enkele maanden terug had ik een coachee (iemand die gecoacht wordt). Na haar verhaal vraag ik haar:”Van wie is die aap eigenlijk..?”. Zij keek mij aan of zij water zag branden. “Aap..?”, vroeg zij. “Ja”, zei ik, “Aap! Er zit overduidelijk een aap op jouw schouder die niet van jou is”. Een aap is een taak die eigenlijk bij iemand anders hoort maar die op welke wijze dan ook z’n weg heeft gevonden naar jouw takenpakket.

Deze dame had het gevoel àlles te moeten doen. Zelfs in haar weekenden was zij nòg bezig met haar werk omdat er anders ’s maandags collega’s niet vooruit zouden kunnen met hun taken. Heel veel van haar collega’s komen met allerlei vragen bij haar waardoor zij niet aan haar eigen taken toe komt. Zo doende voelt zij zich genoodzaakt om ’s avonds en in haar weekeinde hard aan het werk te zijn voor haar collega’s. Aan het einde van de week was zij al dood moe maar in het weekeinde wordt het er niet beter op.

Het komt heel vaak voor; mensen die geen ‘nee’ durven zeggen omdat zij bang zijn de ander teleur te stellen en daarmee niet alleen over hun eigen grenzen gaan maar ook anderen daartoe uitnodigen.

Zorg er dus voor dat andermans aap (taak) blijft waar die hoort; bij zijn echte eigenaar.

dit blog-artikel verscheen eerder in 2019 in “In Westerveld” magazine